FELSŐ-MÁTRAI ZAKUPSZKY LÁSZLÓ ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS ÓVODA

Életkép a Zakupszky László Általános Iskola életébőlÉletkép a Zakupszky László Általános Iskola életébőlÉletkép a Zakupszky László Általános Iskola életébőlÉletkép a Zakupszky László Általános Iskola életéből

TÁBORI ÉLMÉNYEK A TISZA-TÓNÁL

2020-09-01 20:30:47

Az évek óta megrendezett nyári tábor Sarudon idén családi táborozássá alakult, kicsi és nagy egyaránt remekül érezte magát augusztus 3-7-ig a Tisza-tónál.

 

 

A busz Jakab Kriszta tanító nénivel a volán mögött hétfőn, pontban 8-kor elrajtolt az iskola elől és 11 óra magasságában már Hortobágyon, a Kilenclyukú híd előtt találta magát a kis csapat.

 

 

A nyári forróság szerencsére elkerült minket ezen a napon, így délibábot ugyan nem láttunk és hétfő lévén a múzeumokat is csak kívülről tekintettük meg, mindezen viszont senki sem bánkódott. Kellemes napsütésben élveztük a Világörökség részévé nyilvánított magyar puszta varázsát. Tettünk egy sétát hazánk legrégebbi és legnagyobb nemzeti parkjában, miközben a tanulók gyönyörködtek a 300 éves múltra visszatekintő Mátai Ménesben, beszívták az istállók jellegzetes illatát, a bátrabbak megsimogatták a lovakat.

 

 

Hamarosan a Látogatóközpont előtt sorakozó négy lovasfogat egyikén helyezkedtek el az iskolások, a szülők, a tanító néni és az idegenvezető. A bőbeszédű alsósok elkápráztatták a szekértúra alatt a hölgyet, amikor sorolták a tapasztalataikat a kecske- és birkatartásról, valamint megfogalmazták a környezettudatos gondolataikat (én legszívesebben minden nap lovaskocsival járnék iskolába). Elhangzott az is, hogy a Mátrából érkezett a csapat (ők épp ide vágynak – hangzott rögtön a reakció).

 

 

Az iskolások megismerkedtek a kocsikázás közben a puszta híres pásztorépítményeivel, (nagy kacagás kísérte a seggen ülő hodály kifejezést) és megcsodálták a rackanyájat, a sárban hűsölő bivalyokat és a szép magyar szürkemarhákat. Egy klassz lovasbemutató részesei lehettünk majd tovább döcögtünk és néhányan próbálkoztak ugyan hangosabbak lenni, de – talán – az ostorok csattanó hangját és a vágtázó lovak patájának dübörgését nem tudták felülmúlni. A királykék ingbe bújt lovasok és lovaik eltűntek a porfelhőben, de a puszta-élmény számunkra felejthetetlen marad.

 

Délután megérkeztünk végre a szállásra, Sarudra. A lányok az egyik, a fiúk a másik házat foglalták el, a legkisebbek pedig a szüleikkel közös háromszemélyes házakat. Nagyon gyorsan előkerült a strandtáska, mert már mindenki a vízbe vágyott.

Elindultunk felfedezni a Tisza-tó homokos „tengerpartját”, a KalandPartot. A tóban megmártózni kellemes volt, sokáig ki sem akartunk jönni a vízből és nagy harcok folytak a labdáért. Este tartalmas és finom vacsorával zártuk a napot. Senkit sem kellett altatni az első estén, hamar lecsukódtak a szemek az emeletes ágyakon.

 


A következő nap reggeli után a Sarudon található Mini-zoo-t látogattuk meg. Egy fiatal, kedves fiú mutatta be nekünk elsőként a beszélő papagájt, majd körbevezette a az állatparkban a csapatot. Megsimogattuk a lámát, az alpakát és a nyuszikat, megetettük a kecskéket. Megtudtuk, miért mosómedve a mosómaci, aki nagyon édesen falta a szilvát és még kenguru is ugrándozott pár lépésnyire tőlünk. A program végén a büfében jégkrémmel hűsítettük magunkat. A délutánt a vízben töltöttük, illetve a parton építettek a gyerekek szuper homokvárakat és jakuzzikat.

 

 

Egy maroknyi vállalkozószellemű, kíváncsi emberke pedig jelentkezett Európa második legnagyobb AQAUGLIDE Vízijátszóterének kipróbálására. Izgalmas élmények vártak ránk a mentőmellények felcsatolása után és jól elfáradtunk a vízen billegő lapokon való egyensúlyozásban, az ugrálásokban, csúszásokban, mászásokban, kapaszkodásokban. Élveztük a kisebb- nagyobb trambulinokat és a hatalmas csúszdákat meg a vízilibikókákat.

 

 

Sarud tényleg egy élményfalu, a part (is) számtalan szórakozást kínál a családok és a barátok számára. Még akkor is jól érezhetjük magunkat, ha elbújik a nap és hűvös a víz; a legkisebbek ekkor örömmel vetették bele magukat a Playmobil játszóházba.

 

Szerda délelőtt továbbra is lógott az eső lába, így nagyszerű programnak ígérkezett a kézműves foglalkozás. A gyerekek megtanultak kukoricacsuhéból gyönyörű virágokat készíteni – kis segítséggel. Ismét egy laktató és ízletes ebédet kaptunk majd irány a part, amit nem tudtunk megunni, sőt még egyszer részt vettünk a vízi játszótéren való csúszás-mászáson. Még versenyt is rendeztünk, lelkesen szaladtak és estek-keltek a Ninja Warrior szereplők a pályán. Este a szálláson két emlékezetes programmal folytatódott a táborozás: sátorálllítás és tábortűz. Jó hangulat volt és sok játék, móka, kacagás, beszélgetés, na meg isteni lecsóillat a levegőben.

 

Csütörtök reggel Kriszta néni lelkes és odaadó szervezésének köszönhetően (két lemondás és időpont egyeztetés után) végül ott találtuk magunkat egy hamisítatlan Tisza-tavi túracsónakon. Ez az a program, amit nem érdemes kihagyni, ha még nem vettetek részt természetjáró vízi túrán a Tisza-tavon.

 

 

Kicsit egykedvű vezetőnk, olyan tárgyi és helyi tudással rendelkezett, hogy sokszor tátott szájjal hallgattuk. Különleges vízi ösvényeket jártunk be vele meg a kis csónakkal és lenyűgözően gyönyörű volt a táj. Rengeteg hasznos és érdekes tudással lettünk gazdagabbak, valamint ettünk sulymot, fotóztunk kárókatonát, vízililiomot, vadkacsát, hattyút és meglestük a horgászokat is. Vezetőnket nem lehetett zavarba hozni, pedig még Kriszta néni is próbálkozott rendesen! A kisebbeket természetesen nem a vízi világ csodái kötötték le, nekik már maga az élmény volt, hogy elöl ülhettek, a túra közben a végtelen vizek kapitányainak képzelték magukat.

 

Záróbuli, sátorbontás és csomagolás volt már csak hátra, majd a pénteki strandolást követő hazautazás. A Sarudon szerzett karszalagokat a gyerekek a suliban könyvosztáskor még büszkén viselték és jutott bőven mesélni való az iskola első napjára.

 

Fantasztikusan sikerült sok kisdiák első táborozása! Örökre szóló élményeket kaptak a tanulók.

 

Deák-Ember Ágnes írása

 

 

További tartalmak

 
 
FELSŐ-MÁTRAI ZAKUPSZKY LÁSZLÓ ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS ÓVODA
Cím: 3235 Mátraszentimre, Rákóczi u. 14.
Telefonszám: +36 37 376 437
Google belépés