FELSŐ-MÁTRAI ZAKUPSZKY LÁSZLÓ ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS ÓVODA

Életkép a Zakupszky László Általános Iskola életébőlÉletkép a Zakupszky László Általános Iskola életébőlÉletkép a Zakupszky László Általános Iskola életébőlÉletkép a Zakupszky László Általános Iskola életéből

VÍZ VILÁGNAPJA AZ ÓVODÁBAN 2023

2023-04-03 06:47:57

Óvodások rácsodálkoznak a vízre

 

Óvodánkban eddig is kiemelten foglalkoztunk a környezeti neveléssel, a természet megismerésére, tiszteletére neveléssel, a környezetvédelmi magatartásformák megalapozásával. Zöld Óvodaként mindez még hangsúlyosabb szerepet kap, hisszük, hogy már kicsi korban meg kell tanítani a gyermekeknek a víz fontosságát, értékét. Igyekszünk a gyermekeket minél közelebb vinni a természethez, megemlékezünk erről a nevezetes napról, a víz világnapjáról. Ezen a napon a gyerekek és mi is kékbe öltöztünk, de nem csak ezen a napon foglalkoztunk a vízzel. A hét folyamán többféle tevékenységen keresztül ismerkedtek a vízzel, a víz formáival és tulajdonságaival a gyermekek.

 

Kékben az óvodások

 

Az óvoda kis akváriuma

 

Akváriumot tisztítottunk és új halakat is vásároltunk a csoportszobába. Hajókat hajtogattunk, színeztünk, festettünk halakat, kagylókat, rákokat, tengert építettünk vízeséssel a szőnyegen, víz hatását megfigyeltük a növényeknél, csíráztattunk, hajtattunk. Megismerkedtünk a vízi közlekedési eszközökkel. Bevittük a vizet a csoportszobába, lehetett kísérletezni, hogy Úszik (lebeg)-e?, Elsüllyed-e?, Elmerül-e?, Felolvad-e a vízben?. Öntögettük a vizet egyik edényből a másikba, méricskéltünk. Nagyon kedvelt tevékenység volt a mágneses horgászos játék.

 

Kishajó a vízen

 

Horgásznak az óvodások

 

Az újrahasznosítás elvét is figyelembe vettük és műanyag palackokból hajókat készítettünk. Kirándultunk egy mátraszentistváni patakhoz és tóhoz, ahol megnéztük az élővilágot. Elmentünk a mátraszentistváni Sípályára, ahol a víz egy másik formájával, a hóval és jéggel is találkoztak még a gyermekek. Itt havaztak és csúszkálhattak kedvükre. A készített hajókat a mátraszentistváni patakban úsztattuk, melyet természetesen utána ki is szedtünk a patakból, hogy ne szennyezzük a vizet, a környezetünket.

 

Kishajók a patakban

 

Zárásként pedig a patak környékén még szemetet is szedtünk, mert Zöld ovisokként „szúrta a szemünket” a sok eldobott szemét és nem tudtunk otthagyni!

 

Más halmazállapotú vízen az ovisok

 

Komlósiné Böszörményi Beáta

intézményvezető

(Bea óvónéni)

 

További tartalmak

 
 
FELSŐ-MÁTRAI ZAKUPSZKY LÁSZLÓ ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS ÓVODA
Cím: 3235 Mátraszentimre, Rákóczi u. 14.
Telefonszám: +36 37 376 437
Google belépés