FELSŐ-MÁTRAI ZAKUPSZKY LÁSZLÓ ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS ÓVODA

Életkép a Zakupszky László Általános Iskola életébőlÉletkép a Zakupszky László Általános Iskola életébőlÉletkép a Zakupszky László Általános Iskola életébőlÉletkép a Zakupszky László Általános Iskola életéből

HÚSVÉT AZ ÓVODÁBAN 2023

2023-04-14 08:41:29

Tojásfestés az oviban

 

A Húsvét, a kereszténység egyik legnagyobb ünnepe, ami a tavasz köszöntésével, az élet megújulásával, a termékenységgel is szorosan összefonódik. Legismertebb jelképe a tojás. A negyvennapos böjt után sonkát, tojást, kalácsot esznek az emberek. A csibe, a bárány az újjászületést jelképezik, a nyúl valószínűleg a termékenység jelképe. Húsvét hétfő a locsolkodás napja, hittek a víztisztító, termékenységvarázsló erejében. Régen a kút vizével, vödörből locsolták a legények a lányokat, akik kézzel festett hímes tojásokat adtak ajándékba. A lányok, asszonyok komatálat készítettek, elküldték egymásnak. A kosárba húsvéti tojás, kalács, ital került. Ezzel örök barátságot kötöttek, és innentől kezdve komának szólították egymást.

 

Tojásdíszítés az óvodában

 

Koncentrálunk a szépségre

 

Az ünnepre felkészítettük a gyerekeket, hiszen a néphagyomány, a népszokások megismertetése, ápolása nagyon fontos. Húsvéti képek alapján beszélgettünk az ünnep lényegéről (mit ünneplünk), a jellemző szokásokról (locsolkodás, zöldágjárás- zöldellő ágat kifújt tojásokkal díszítették és házról házra jártak vele). Közösen díszítettük a csoportszobát, az öltözőt, az ablakokat, a falu buszmegállóját, ezzel is fejlesztettük a gyermekek közösségi érzését. Festettünk tojásokat különböző technikákkal, díszítettünk tojásfát – barkát, ami napjainkban kedvelt tavaszi lakásdísz és készítettünk húsvéti képeslapokat. A fiúkkal tanultunk locsolóverset. A húsvéthoz kötődő állatok közül a nyuszival ismerkedtünk meg, nyuszikat simogattunk és etettünk az oviban.

 

Nyuszik az óvodában

 

Az ovisok csodálják a nyuszikat

 

Húsvét egyik legnépszerűbb szokása, a locsolkodás, amit meg is tartottunk az oviban. Szlovák Nemzetiségi Óvoda lévén a szlovák szokást is megtartottuk: a fűzvesszőből font korbáccsal vagy virgáccsal való megveregetés jelképesen. A lányok piros tojással, csokitojással ajándékozták meg a fiúkat. A locsolkodás után tojáskeresés következett, amit már nagyon vártak a gyerekek. Ma a legtöbb gyerek úgy tudja, hogy a „nyuszi hozza” a húsvéti ajándékot, amit mi a szabadban, az ovi udvarán helyeztünk el, így a lányok sem tértek haza üres kézzel.

 

Ovisok húsvétkor

 

Komlósiné Böszörményi Beáta

(Bea néni)

 

További tartalmak

 
 
FELSŐ-MÁTRAI ZAKUPSZKY LÁSZLÓ ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS ÓVODA
Cím: 3235 Mátraszentimre, Rákóczi u. 14.
Telefonszám: +36 37 376 437
Google belépés