FELSŐ-MÁTRAI ZAKUPSZKY LÁSZLÓ ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS ÓVODA

Életkép a Zakupszky László Általános Iskola életébőlÉletkép a Zakupszky László Általános Iskola életébőlÉletkép a Zakupszky László Általános Iskola életébőlÉletkép a Zakupszky László Általános Iskola életéből

FÖLD NAPJA ÉS NYÍLT NAP AZ ÓVODÁBAN 2023

2023-05-03 05:03:51

Ovisok a Föld körül

 

Április 22.-e a Föld napja az egész világon, célja, hogy felhívja figyelmünket a környezetünk védelmére. Óvodánk „Zöldóvoda” címmel rendelkezik, így még nagyobb hangsúlyt fektetünk arra, hogy minél előbb természetszerető és védő emberré neveljük az ide járó gyerekeket.

 

Tavaszi fák az óvodában

 

A Föld napja témakörébe rengeteg minden belefér és nem sűríthető bele pár napba. Az, hogy óvjuk, védjük a természetet és vigyázunk a Földünkre, egy életmód, amely minden tevékenységünkre kihat, minden egyes nap. A közös játékokkal, tevékenységekkel alakíthatjuk az egész család hozzáállását, gondolkodását annak érdekében, hogy a gyerekeinknek is egy élhető bolygót hagyjunk örökül.

 

Környezetlesőben az ovisok

 

Környezetlesőben az ovisok kint is

 

A hét folyamán beszélgettünk a gyerekekkel a jeles napról, a környezetvédelemről, a veszélyeztetett állatokról, növényekről, a Föld népeiről. Földgömböt, könyveket nézegettünk, beszélgettünk a bolygókról, csillagokról. Szépítettük az udvarunkat, kitakarítottuk a virágágyásokat, virágokat ültettünk a csoportszobában és közösen gondoskodtunk a szobanövényekről és az akváriumban élő halakról. Bogarakat, rovarokat figyeltünk meg a bogárnézőkkel. Egyszerű és látványos kísérletet végeztünk, vulkánt készítettünk, ami hatalmas öröm volt a gyerekeknek. A vulkán kitörését többször is meg kellett ismételni. Közben beszélgettünk a káros hatásairól, de a jó oldaláról is, az új élet kezdetéről. Szelektíven gyűjtjük minden nap a szemetet, megbeszéltük, hogy miért van rá szükség. A csoportszobánkhoz 3 szelektív kuka tartozik, melyet már figyelmeztetés nélkül, önállóan tudnak használni a gyerekek. Elkészítettük a „mi bolygónkat” wc-papír lapok, víz és lufi felhasználásával papírmasét készítettünk. Majd száradás után rárajzoltuk a földrészeket. Nagyon tetszett a gyerekeknek.

 

Vulkánt csináltak az ovisok

 

Bolygólesen az ovisok

 

Idén a szülőket is bevontuk a hét minden napján egy-egy kreatív játékba. Volt kincskeresés a természetben, amikor megfigyelhették, ismerkedhettek a gyerekek a növényekkel, állatokkal. Számláltak, hogy miből mennyit találtak. A szülőkkel közösen keresték meg a horoszkópjuk csillagképét, majd lerajzolták. Újrahasznosítás jegyében PET palackból, wc-papír gurigából különböző tárgyakat készítettek (űrhajó, hajó, bolygók, madáretető, távcső…stb.). Volt puzzle játék. Pénteken pedig közösen a „mi bolygónkat” fejezték be, festették meg a gyerekek a szüleikkel közösen, amit aztán haza is vihettek. Óvodánkban már hagyomány, hogy ezen a napon a virágládákba a szülők és a gyermekek közösen ültetnek virágpalántákat. 

 

Ovis árvácskával

 

Ovis büdöskével

 

Kicsi és nagy együtt

 

További tartalmak

 
 
FELSŐ-MÁTRAI ZAKUPSZKY LÁSZLÓ ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS ÓVODA
Cím: 3235 Mátraszentimre, Rákóczi u. 14.
Telefonszám: +36 37 376 437
Google belépés