FELSŐ-MÁTRAI ZAKUPSZKY LÁSZLÓ ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS ÓVODA

Életkép a Zakupszky László Általános Iskola életébőlÉletkép a Zakupszky László Általános Iskola életébőlÉletkép a Zakupszky László Általános Iskola életébőlÉletkép a Zakupszky László Általános Iskola életéből

ÖKOISKOLA A FELSŐ-MÁTRÁBAN

2023-01-25 03:11:00

Fenntarthatóságra nevelés a gyakorlatban

 

Ökoiskola a Felső-Mátrában

 

Könnyebb megtanulni vigyázni a bolygónkra, mint találni egy másikat. Iskolánkban -a Mátra szívében- Mátraszentimrén, örökös ökoiskolaként nagy hangsúlyt fektetünk a fenntarthatóságra nevelésre. A Nemzeti Alaptantervben megfogalmazott nevelési cél tantestületünknek mérvadó: „a természet ismeretén és szeretetén alapuló környezetkímélő magatartás váljék meghatározóvá a tanulók számára”

 

tanösvényen

 

Pici iskolánkban három éve vezetem az öko-munkacsoportot. Hálás feladat, mert egyrészt együttműködő tantestület vagyunk, segítjük egymás munkáját; másrészt a Mátra óriási lehetőség nekünk, hiszen pár száz méterre az iskolától már erdő van; harmadrészt kiváló kapcsolataink a rendezvényeink megvalósulását segítik. Intézményvezetőnk nagy szabadságot ad és minden kezdeményezést támogat. Az ökoiskolai munkatervet az iskolai munkatervvel összhangban készítjük el. Valljuk, hogy a cselekedtető tanulás eredménye a rögzült tudás, ezért programjaink nagyrésze élményalapú és aktív részvételt kíván a diákoktól.

 

rovarlesen

 

A fenntarthatóság pedagógiáját szolgáló tevékenységeink közül szeretnék néhányat bemutatni:
Kapcsolódunk a Fenntarthatósági és a Hulladékcsökkentési Témahéthez. A Fenntarthatósági Témahét aktuális óravázlatait (honlapjukról letölthető) kiválóan tudjuk adaptálni. A felsős diákjaink évek óta eredményesen szerepelnek a ZöldOkos Palánta Kupán. Tavaly pályázati pénzt nyertünk a ZöldOkos Kupa Magonc verseny megrendezésére, mely a kisebb diákoknak szóló háziverseny. A Hulladékcsökkentési Héten a textilek, ruhák újrahasznosítása volt a téma, ezzel a programunkkal az adventi kézműves foglalkozást zöldítettük. Szülőktől kaptunk textileket, melyekből bevásárlótáskákat, kötényeket, terítőket varrtunk; és szatyingot szabtunk a rongyszövéshez.

 

Kézműveskedés

 

Témanapjaink:
Állatok Világnapján tartottunk állatbemutatót, állatsimogatót, elsétáltunk a közeli állatfarmra; ezen a napon mindenki állatos fölsőben jön iskolába, készül egy közös fotó.
Víz Világnapján jártunk a Bükki NP Nyugati Kapu Látogatóközpont bemutatóján Felsőtárkányban, ill. házhoz jött a Vidra Verda egy élményközpontú terepi foglalkozás erejéig.
A Föld Napja illetve a Madarak és Fák Napja nálunk már a túrázás ideje. (Somos, Ágasvár, Széleskő, Sástó, Galya-tető, Ilona-völgy, Vörös-kő, Esztáz-kői barlang…) Túráink során számháborúzunk, métázunk v. akadályversenyt rendezünk.

 

TúránA Bezöldülő osztály akció a tanterem virágosításáról szól.
Címszavakban: fűvészkert-magaságyás gondozása; szelektív hulladékgyűjtés; madáretetés; zöldfal-zöldhírek; ballagóink Felvidéki táborozása; ballagóink faültetése; pályázatfigyelés.

 

növénygondozásSzent-Györgyi Albert gondolata vezet minket:

 

 A természet hatalmas, az ember parányi. Ezért aztán az ember léte attól függ, milyen kapcsolatot tud teremteni a természettel, mennyire érti meg, és hogyan használja fel erőit saját hasznára. 

 

Volek Krisztina
földrajz szaktanácsadó

Vidraverda

 

 

További tartalmak

 
 
FELSŐ-MÁTRAI ZAKUPSZKY LÁSZLÓ ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS ÓVODA
Cím: 3235 Mátraszentimre, Rákóczi u. 14.
Telefonszám: +36 37 376 437
Google belépés